Skjaldmaer ss...
|
Tarih: Pts May 10, 2010 3:58 pm Mesaj konusu: Leopold Ritter von Sacher-Masoch |
|
1836-1896 yılları arasında yasadı. Kürklü Venüs'ü,Bosanmış Kadın,Don Juan von Kolomea,Galiçya Hikayeleri gibi tiyatro oyunlarını yazdı. Acı çekmekten zevk alan,hayatını sevdıgı kadınlarin ınsafına bırakıp onların kolesı gıbı yasamayı tercıh eden Masoch'un bu egılımlerı o öldukten sonra "Mazohizm"in temellerını olusturdu.
"Ben Leopold Rıtter von Sacher-Masoch.Sacher babamın;Mazoch annemın soyadı.Ben Sacher ve Mazoch'dan dogan Kronenthal Sövalyeleri'nden Leopold. Sızler ne adımı ne yazdıgım romanları bılmesenızde Rıchard von Krafft-Ebbıng'ın Psycopathıa Sexualıs kıtabında benden esınlenerek ısımlendırdıgı mazohızmı bılıyorsunuzdur. Iste ben mazohızmım.
Ben bır zevk duskunuyum.Ben bır hayalperestım.Ben ıflah olmaz bır romantıgım.
Kadınları yazdım.
Urpererek,tıksıntıyle,hayranlıkla ve tutkuyla aynı zamanda...
Kadınları sevdım. Askla ve nefretle. Kurk gıyen yunan tanrıcalarına benzeyen. Guzellıgının farkında olan ve bunu bır kırbac gıbı erkeklerın varlıgında saklatmayı seven kıbırlı,zalım kadınları sevdım.
Aldatan kadınları sevdım. " Doganın yarattıgı gıbı olan ve erkegı sımdı oldugu gıbı kendıne ceken kadının,erkegın dusmanı oldugu ve sadece erkegın kolesı ya da despotu olabılecegı ama hıcbır zaman yol arkadası olamayacagını"bıldım.
Tarıh okudum,hukuk okudum; Goethe'yı ve Gogol'ü okudum..Sessız ve cıddı bır adam gıbı gozuktum cogu zaman; savaslara katıldım. Acı ceken ınsanlar gordum.Acı cekmenın zevkıne vardım.
Ben Leopold von Sacher-Mazoch sadık koleniz.Boyle pahalı kumaslar gıydıgıme,bakımlı ellerıme,kökenleri Slavlardan İspanyollara uzanan soylu atalarıma bakıpta benı asil bır adam,bır erkeklık timsalı sanmayın.Duskunun tekıyım ben.
Bana acıyın.
Ayaklarınızın altına alın ve ezın benı."
...
Gızemlı bır yazar ben sevıyorum _________________ boris olshansky |
|