KopuK Administrator


Kayıt: Sep 18, 2004 Mesajlar: 6916 Nerden: istanbuL
|
Tarih: Pts Tem 22, 2024 8:06 pm Mesaj konusu: Sleep Token |
Mesaj: #1 |
|
Sleep Token, 2016 yılında kurulan Londralı bir İngiliz rock grubudur. Grup, Vessel takma adını kullanan bir solist tarafından yönetilen maskeli ve anonim bir kolektiftir. Alternatif metal, post-rock/metal, progresif metal, indie rock/pop ve djent gibi birçok farklı tür altında kategorize edilmişlerdir. İlk extended play'leri (EP) One'ı 2016'da kendi kendilerine yayımladıktan sonra Basick Records ile anlaşan grup, ertesi yıl Two adlı bir devam albümü yayımladı.
Grup daha sonra Spinefarm Records ile anlaştı ve 2019'da ilk tam uzunluktaki albümleri Sundowning'i, 2021'de ise This Place Will Become Your Tomb'u yayımladı. Üçüncü albüm Take Me Back to Eden ise Mayıs 2023'te yayımlandı.
2016-2019: Başlangıçlar ve ilk yayınlar
Sleep Token Eylül 2016'da ilk single'ları “Thread the Needle” ile çıkış yaptı. Bu parçayı Aralık ayında grubun ilk EP'si One takip etti; bu EP'de iki ek şarkı ve her üç parçanın alternatif piyano düzenlemeleri yer aldı.
28 Şubat 2017'de orijinali OutKast'e ait olan “Hey Ya” cover'ını yayınladılar.
Mayıs 2017'de Sleep Token'ın bağımsız plak şirketi Basick Records ile anlaştığı ve Temmuz ayında ikinci EP'leri Two'yu yayınlayacakları duyuruldu. EP'nin yayınlanmasından önce grup Mayıs ayında “Calcutta” ve Haziran ayında “Nazareth” olmak üzere iki yeni single yayınladı. Metal Hammer yazarı Luke Morton “Calcutta ‘nın özel prömiyerinde şarkıyı ’teknik metal ve geniş indie ses manzaralarının tuhaf ve benzersiz bir karışımı” olarak tanımladı. Distorted Sound için Two'yu değerlendiren Matt Corcoran da birden fazla türden öğelerin bir araya getirilmesine dikkat çekerek, “Bu üç büyüleyici parça boyunca grup, hafif indie atmosferi ile karanlık, Meshuggah benzeri ağırlık arasında hareket ederek ve aradaki spektrumun çoğunu kapsayarak tür harmanlama vaadini tam olarak yerine getiriyor” dedi.
Two'nun yayınlanmasından hemen önce Sleep Token ilk canlı performansını 17 Haziran 2017'de Londra'daki Black Heart'ta gerçekleştirdi. Yılın ilerleyen dönemlerinde Ekim ayında O2 Academy Islington'da Norveçli grup Motorpsycho'yu ve Aralık ayında Student Central'da Fransız synthwave sanatçısı Perturbator'u destekleyen performanslar sergilediler. Grup 2018'in başlarında Holding Absence ile birlikte Loathe'a destek verdi, Camden Rocks gibi festivallerde çaldı ve BBC Radio 1 Rock Show için Maida Vale Stüdyolarında sahne aldı.
Haziran ayında grup bir dizi bağımsız single'dan ilki olan “Jaws ”ı yayınladı. Ekim ayında “The Way That You Were ”i yayınladılar ve St Pancras Old Church'te biletleri 30 saniye içinde tükendiği söylenen ilk (ve toplamda on birinci) konserlerini verdiler. “Jaws“ ve ‘The Way That You Were’ daha sonra 2021'deki Record Store Day için 10” plak olarak birlikte basıldı.
2019-2022: Spinefarm'a imza ve ilk iki albüm
Haziran 2019'da Sleep Token'ın Universal iştiraki Spinefarm Records ile anlaştığı duyuruldu. Aynı zamanda, grubun ilk tam uzunluktaki albümü Sundowning'in Kasım ayında yayınlanacağı onaylandı ve albümden ilk parça olarak “The Night Does Not Belong to God” yayınlandı. Grup, albümün yayınlanmasına kadar her iki haftada bir albümden şarkılar yayınlamaya devam etti.
Sundowning, müzik eleştirmenlerinden genel olarak olumlu eleştiriler aldı - Kerrang! köşe yazarı Tom Shepherd albüme beş üzerinden dört puan vererek “burada gerçekten tadına varılacak anlar ve benzersiz hissettiren fikirler ve deneyimler” içerdiğini yazdı, ancak “grubun yavaş yanan, kayıtsız temposuyla iç içe geçmiş bu karanlık ruh halinin sürekliliğinin 50 dakikalık çalışma süresi boyunca sürüklenmeye başladığını” belirtti. Sleep Token albüm yayınlanmadan önce Londra ve Manchester'da kapalı gişe iki konser verdi; albüm yayınlandıktan sonra Polyphia ve Lil Aaron ile birlikte metalcore grubu Issues'ı destekleyerek ilk Kuzey Amerika turnesine çıktı.
Yılın başında kısa bir İngiltere turnesinin ardından, 2020 boyunca Sleep Token'ın yer alacağı birkaç gösteri COVID-19 salgını nedeniyle iptal edildi. Bunlar arasında Mart'ta Knotfest Japan, Haziran'da Download Festival ve Temmuz'da Madrid's Mad Cool'da planlanan performanslar yer alıyordu. Yaz aylarında grup, Sundowning'in Billie Eilish'in “When the Party's Over” ve Whitney Houston'ın “I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)” şarkılarının cover versiyonlarını içeren ve The Room Below olarak bilinen dört yeni piyano tabanlı parçayla genişletilmiş bir versiyonunu yayınladı. Grup Mart 2021'de “The Isolation Rituals” adlı beş sosyal mesafeli gösteriyle canlı performanslara geri dönecekti, ancak bunlar nihayetinde pandemiyle ilgili devam eden endişeler nedeniyle iptal edildi. Sonunda yaz aylarında geri döndüler ve 18 Haziran'da Download Festival Pilot'ta ikinci sahnenin başını çektiler. Bir gün önce grup ikinci albümleri This Place Will Become Your Tomb'u duyurdu ve “Alkaline” adlı yeni bir single yayınladı.
“Alkaline “ı Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla ‘The Love You Want’ ve ‘Fall for Me’ takip etti. Burası Senin Olacak
Aynı zamanda, grubun ilk tam uzunluktaki albümü Sundowning'in Kasım ayında yayınlanacağı onaylandı ve albümden ilk parça olarak “The Night Does Not Belong to God” yayınlandı. Grup, albümün yayınlanmasına kadar her iki haftada bir albümden şarkılar yayınlamaya devam etti. Sundowning müzik eleştirmenlerinden genel olarak olumlu eleştiriler aldı - Kerrang! köşe yazarı Tom Shepherd albüme beş üzerinden dört puan vererek “burada gerçekten tadına varılacak anlar ve benzersiz hissettiren fikirler ve deneyimler” içerdiğini yazdı, ancak “grubun yavaş yanan, kayıtsız temposuyla iç içe geçmiş bu karanlık ruh halinin sürekli doğasının [50 dakikalık] çalışma süresi boyunca sürüklenmeye başladığını” belirtti. Sleep Token albüm yayınlanmadan önce Londra ve Manchester'da kapalı gişe iki konser verdi; albüm yayınlandıktan sonra Polyphia ve Lil Aaron ile birlikte metalcore grubu Issues'ı destekleyerek ilk Kuzey Amerika turnesine çıktı.
Yılın başında kısa bir İngiltere turnesinin ardından, 2020 boyunca Sleep Token'ın yer alacağı birkaç gösteri COVID-19 salgını nedeniyle iptal edildi. Bunlar arasında Mart'ta Knotfest Japan, Haziran'da Download Festival[19] ve Temmuz'da Madrid's Mad Cool'da planlanan performanslar yer alıyordu. Yaz aylarında grup, Sundowning'in Billie Eilish'in “When the Party's Over” ve Whitney Houston'ın “I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)” şarkılarının cover versiyonlarını içeren ve The Room Below olarak bilinen dört yeni piyano tabanlı parçayla genişletilmiş bir versiyonunu yayınladı. Grup Mart 2021'de “The Isolation Rituals” adlı beş sosyal mesafeli gösteriyle canlı performanslara geri dönecekti, ancak bunlar nihayetinde pandemiyle ilgili devam eden endişeler nedeniyle iptal edildi. Sonunda yaz aylarında geri döndüler ve 18 Haziran'da Download Festival Pilot'ta ikinci sahnenin başını çektiler. Bir gün önce grup ikinci albümleri This Place Will Become Your Tomb'u duyurdu ve “Alkaline” adlı yeni bir single yayınladı.
“Alkaline “ı Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla ‘The Love You Want’ ve ‘Fall for Me’ takip etti. This Place Will Become Your Tomb 24 Eylül 2021'de piyasaya sürüldü ve İngiltere Albüm Listesi'ne 39, İskoçya Albüm Listesi'ne 13 numaradan giriş yaparak Sleep Token'a ilk liste pozisyonlarını kazandırdı. Albüm, A.A. Williams'ın desteğiyle Kasım ayında Birleşik Krallık ve İrlanda'da gerçekleştirilen sekiz konserlik bir turneyle tanıtıldı. Ocak 2022'de Sleep Token, Metal Hammer dergisinin kapak sanatçısı olarak yer aldı. İlkbahar ve yaz aylarında daha fazla gösteri izledi - Nisan ayında solist Vessel, A Ritual from the Room Below adlı “samimi” bir solo gösteri yaptı (sadece üç arka vokalistin katıldığı); Mayıs ayında grup, kısa bir İngiltere turnesinde Malevolence ile birlikte Architects'i destekledi; ve yaz aylarında Download dahil olmak üzere birkaç festivalde çaldılar ve Northlane ile Avustralya'yı gezdiler. Daha sonraki tarihlerde Kuzey Amerika'da In This Moment'ı Nothing More ve Cherry Bombs ile desteklediler.
2022'den günümüze: Son etkinlikler ve Take Me Back to Eden
2022'nin sonlarına doğru Sleep Token, Ocak 2023'te Northlane tarafından desteklenen bir Birleşik Krallık turnesinin yanı sıra Nisan/Mayıs aylarında bir Avustralya turnesini duyurdu. Almanya'daki bir dizi konser öncesinde grup, 5 Ocak 2023'te This Place Will Become Your Tomb'dan bu yana ilk yeni materyalleri olan “Chokehold” single'ını yayınladı. Bunu ertesi gün “The Summoning”, iki hafta sonra “Granite” ve bir gün sonra da “Aqua Regia” izledi. 2023'ün başından bu yana yayımlanan dört parça da grubun Mayıs 2023'te yayımlanan üçüncü albümü Take Me Back to Eden'da yer aldı. Take Me Back To Eden, grubun uzun süredir birlikte çalıştığı prodüktör George Lever ile çalışmayı bırakıp Carl Bown ile çalışmaya başlamasıyla grubun yaratım sürecinde önemli bir değişikliğe işaret ediyordu. Vessel ayrıca grubun kariyerinde ilk kez Bown ile ortak yapımcı rolünü üstlendi.
Mart 2023'te Sleep Token, Heavy Music Ödülleri'nde En İyi Birleşik Krallık Sanatçısı dalında aday gösterildi. Grup ayrıca Belçika'daki Graspop Metal Meeting, Almanya'daki Wacken Open Air ve Birleşik Krallık'taki Reading ve Leeds Festivalleri de dahil olmak üzere o yılın yaz festivallerinde sahne almak için rezervasyon yaptırdı. Mayıs 2023'te Sleep Token, Heavy Music Awards'ta En İyi Birleşik Krallık Sanatçısı ödülünü kazandı. Aynı ay içinde grup, Aralık 2023'te Wembley Arena'da tek başına bir headline şov gerçekleştireceğini duyurdu. Wembley Arena konserinin biletleri genel satışa çıktıktan sonra 10 dakika içinde tükendi. Konser sırasında grubun “yeni bir döneme” girdiğini gösteren yeni maskeler de tanıtıldı.
Sleep Token Aftershock 2023'te sahne aldı.
Sleep Token, 2023'teki başarısının ardından yıl sonunda müzik basınından övgüler aldı. Metal Hammer okuyucuları Take Me Back To Eden'ı yılın en iyi albümü seçerken, derginin yazarları da albümü yılın en iyi dördüncü albümü olarak değerlendirdi. Revolver da albümü yılın en iyi 1. albümü seçerken, Rock Sound da Sleep Token'ı yılın en iyi İngiliz grubu seçti. Kerrang! çalışanları albümü 2023'ün en iyi üçüncü albümü olarak nitelendirdi. NME yazarları Take Me Back to Eden'ı yılın en iyi 21. albümü seçerken[ “The Summoning ”i yılın en iyi 18. şarkısı olarak değerlendirdi. Şubat 2024 itibarıyla albüm Birleşik Krallık'ta 50.000'den fazla kopya sattı.
14 Şubat 2024'te Sleep Token, RCA Records ile anlaştıklarını duyurdu.
Sanat, kimlik ve müzik tarzı
Kuruluşlarından bu yana Sleep Token üyeleri anonim kaldı. Metal Hammer'dan Rich Hobson, hepsi maske ve pelerin takan üyelerin “yüzlerini gizlediklerini, sahnede konuşmadıklarını ve sadece bir röportaj yaptıklarını” açıklıyor.
Vessel
Grubun solisti ve başlıca söz yazarı “Vessel” takma adıyla tanınıyor. Vessel ve II, Sleep Token'ın stüdyo albümlerinde sanatçı olarak yer alan tek grup üyeleridir. II aynı zamanda Vessel dışında şarkı sözü yazarlığı kredisi verilen tek üyedir.
Grubun anonimliğe ve görsel stile odaklanması Ghost, Slipknot ve Gwar tarafından kullanılan benzer uygulamalara benzetilmiştir. Slipknot'ın solisti Corey Taylor grubun imajını ve sanatını överek, yaklaşımlarını Slipknot'ın ilk günlerindeki yaklaşımlarıyla karşılaştırdı.
2017'de Sleep Token'ın o zamanki yeni plak şirketi Basick Records, grup hakkında şöyle bir açıklama yayınladı: “Sadece müzik yazmanın ve çalmanın ötesine geçen bir grup olan Sleep Token'ın, ‘Vessel’ olarak adlandırılan maskeli ve pelerinli figür tarafından yönetilen, sadece ‘Sleep’ olarak bilinen kadim tanrının ölümlü temsilcileri olduğu söyleniyor... müziğin arkasındaki usta yaratıcı.” Grubun kuruluşundan bu yana sadece iki röportaj verildi. İlki, Basick'le anlaştıkları dönemde Metal Hammer'la yapılan röportajda solist Vessel, “Sleep'e hizmet etmek ve O'nun mesajını yansıtmak için buradayız” diyerek grubun efsanesini genişletti. Sleep hakkında soru sorulduğunda ise “O her zaman, her yerde” dedi. Vessel bir rüyada Sleep ile karşılaştı ve eğer Vessel onu takip ederse şan ve ihtişam vaat etti. “ İkincisi, YouTube kanalı Drumeo'da davulcu II ile yapılan bir video röportajı ve çalınışı, Slipknot'tan nu-metal davulcuları Joey Jordison ve Mudvayne'den Matthew McDonough'un ilk etkilerinden, Birleşik Krallık'ın elektronik müzik ve hip hop sahnelerinin unsurlarını birleştirmeye ve Deftones davulcusu Abe Cunningham'ınkiyle gospel müziğinin bir karışımı olarak gördüğü Sleep Token ile çalma tarzına kadar konuşuyor
Müzikal olarak Sleep Token, alternatif metal, post-rock/metal, progresif metal, indie rock/pop, ve djent gibi çok çeşitli türlerde kategorize edilmiştir. Revolver'dan Emma Wilkes, trap ve caz unsurlarına dikkat çekmiştir. The Music'ten Mary Varvaris'e göre, “[grup] heavy metal, elektronika, hip-hop ve günümüz djent/progressive metalini birleştiriyor.” Hobson grubun “türlere akışkan bir yaklaşımı” olduğunu öne sürerek “tech metal ve alternatiften pop ve R&B'ye kadar her şeyin unsurlarını” bir araya getirdiklerini iddia etti. Benzer şekilde AllMusic web sitesinden John D. Buchanan, Sleep Token'ın “post-rock, post-klasik ve post-metal mecazlarını duygusal indie pop vokalleriyle birleştirerek kulağa başka hiçbir şeye benzemeyen bir karışım oluşturduğunu” yazmıştır. Grubun plak şirketi Spinefarm Records, “biçim ve tür dünyasında Sleep Token'ın sınırlandırılamayacağını” belirtmiştir. Grup, ilham kaynağı olarak sadece “çok sayıda sanatçıya” atıfta bulunarak etkileri konusunda belirsiz davranmıştır; ancak kariyerlerinin başlarında Leprous, Agent Fresco, Bon Iver ve Meshuggah'ı etkilendikleri isimler olarak belirtmişlerdir. Yorumcular ayrıca Deftones, Cult of Luna, Explosions in the Sky ve Ólafur Arnalds gibi sanatçıları da olası etkiler olarak göstermiştir.
https://open.spotify.com/intl-tr/artist/2n2RSaZqBuUUukhbLlpnE6
 |
|