>>
Site Map
>>
Forums
>>
Rock Genel
Forum module - topics in forum:
Rock Genel - Yerli / Yabancý Tüm Rock gruplarý hakkýnda tartýþabilirsiniz.
Psychedelic Rock
Varoluşu, Amerika'ya ve de 1960'lere dayanan; uyusturucu etkisinde yapildigi soylenen, atonal melodilerden surrealist sozlerden olusan, degisken orkestrasyon kurgularini rahatca bunyesine kaynatabilen, muzik disi efektlerin cokca kullanildigi, rockta cigir acmis elektronige kadar tum yenilikci muzik akimlarina onculuk kaynaklik etmis deneysel bir rock turevi.
viki alıntısı;
Pychedelic rock (sikodelik rock) beyinsel faaliyetlerin marijuana, psilocybin, mescaline, salvia divinorum, ve özellikle LSD gibi uyuşturucuların etkisi altında değiştiğinde, kişinin, yaşadığı tecrübelerden esinlenerek yaptığı müzik türüne verilen addır. Aynı ilham kaynağı altında yapılan bir diğer müzik türü de psychedelic electronic müziktir.
Rock müzik tarihinde, psychedelic rock, blues-rock, progresif rock ve heavy metal aralarında bir köprü oluşturur. Kökleri daha çok batı müziğine dayansa da, melodilerinde hint müziği gibi etnik tarzlardan da özellikler taşır.
Bu tarzda en başarılı örnekler vermiş ilk 5 ülkeyi şöyle sıralayabiliriz:
1. İngiltere (the beatles, pink floyd v.b.)
2. Amerika birleşik devletleri (the seeds, jimi hendrix, grateful dead v.b.)
3. Türkiye (yeraltı dörtlüsü, erkin koray supergroup, barış manço ve kaygısızlar v.b.)
4. Japonya (the mops, justin heathcliff, yaya uchida and the flowers v.b.)
5. Almanya (tangerine dream v.b.)
Öncüsünü Pink Floyd olarak kabul edip bir çok dev ismin müziklerinde de rastlayabileceğimiz 'psyche' ögeleri gerçekten bu Rock türünde de adamı paranoyadan paranoyaya sürükleyip -bir de kafanız güzelse- uçurtur, delirtir.
Kişisel tavsiyelerim ayrıca;
Alexander Skip Spence ( Psychedelic Folk Rock )
Ozric Tentacles ve biraz da The Psychedelic Furs...
Rock türü dışında; Psychedelic folk, Psychedelic pop, Psychedelic soul, Psychedelic trance olarak türleri de bulunmakta...
Pink Floyd Ve Jimi Hendrix'e HASTAYIM !
Türkiye (yeraltı dörtlüsü, erkin koray supergroup, barış manço ve kaygısızlar v.b.) + Neoplast Necropsi ..
Az daha barış mançoyu unutuyordum

süper adamdı ya azmı izlemiştim onun programlarını
sikodelik dedinmi syd barretide anmak gerek..kendisi ilk lcd ekran muzisyenlerdendir

..hatta ilki...
Re: Psychedelic Rock
| detsomengangvar Wrote: : |
| ironclad Wrote: : | | Öncüsünü Pink Floyd olarak kabul edip bir çok dev ismin müziklerinde de rastlayabileceğimiz 'psyche' ögeleri gerçekten bu Rock türünde de adamı paranoyadan paranoyaya sürükleyip -bir de kafanız güzelse- uçurtur, delirtir. |
öncüsü pink floyd falan degildir. hatta pink floyd ilk dönemi hariç [syd barrettli dönem] psychedelic rock yapmamıştır. bu akımın öncüsü 13th floor elevators, babası da roky erikkson`dur. saykodelik rock tarzında eser vermiş pink floyddan çok daha önemli gruplar vardır, nedense degerleri pek bilinmez. |
Yazdığına değil kızdıklarım, fakat Pink Floyd hakkında sitemli konuşmamalısın. Pink Floyd en çok saygı duyulması gereken gruplardan biridir. Pink Floyd ile diğer grupları önem bakımından karşılaştırmak mantıksız. Hepsinin önemi farklı yerlerde. Pink Floyd'un müzik aleminde farklı bir yeri var.
the doors en sevdiğim psychdelic rock grubudur.kimsenin söylememesine şaşırdım.hatta ben bu türün babasını the doors sanıyordum yanılmışım herhalde
| detsomengangvar Wrote: : |
ZoSo-Bonzo; pink floydun önemli, saygı duyulması gereken bir grup oldugu görüşüne katılmakla birlikte `saykodelik rock` türünde çok iyi eserler vermedikleri düşüncemde ısrarlıyım.
iron_maiden_trooper; the doors`un bütün eserleri olmasa da bu tarza çok büyük katkıları vardır. the end, five to one, not to touch the earth gibi müthiş saykodelik parçalara imza atmıştır the doors. |
Teşekkür ederim. Ben de kendi görüşümde ısrarlıyım. Bütün gruplara saygım var; ama Pink Floyd'u yeri bende biraz farklı. Birazcıkta duygusal da bir seçim tabîi ama Pink Floyd benim için farklı. Bu arada Cream diyede bir grup vardır. İlk albümü 66 çıkışlı. Bildiğim kadarıyla Eric Clapton'un grubu. 2. albümünü dinlemiştim gayet beğendim. Herkese tavsiye ederim.
jefferson airplane ile başladığım bu türün içersinde birbirinden güzel grup ve şarkılar dinleme fırsatı buldum..halisojen etkiler bırakır
Psychodelic Rock2ın babası Greatful Dead'dir aslında.En sağlam ve en bu türe bağlı adamlar onlardır. Fakat iyi müzik yapmalrına rağmen pek bilinmezler,ki bunun nedeni 1969 Woodstock'ta yasadıkları faciadır.
Gitarist Bob Weir şöle bir ifadede bulunmuştur ki ,
"Herkes dev bir konser olacağını söylüyordu ama, sanırım kimse inanmıyordu. Dead olarak baskı altındaydık, çünkü kariyerimizin dönüm noktasıydı, iyi çalarsak yırtacaktık, iyi çalamazsak silinip gidecektik. Sahneden yarım mil ötede bir çadırda kalıyordum. Pisti. Çamurluydu. Ne yeterli yiyecek vardı, ne de ihtiyaç giderecek tesis. Ama kimse hayatından şikayetçi değildi. Madem oradaydık, tadını çıkaracaktık. Biz çalarken bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyordu. Kâbustu. Enstrümanıma her dokunuşumda çarpılıyordum. Sahne sırılsıklamdı ve ben iletkendim! Beyzbol topu iriliğinde mavi bir kıvılcım çıktı, ayaklarım yerden kesildi ve üç metre yana savruldum. Belki de en kötü performansımızdı. Kimileri Woodstock’la şöhrete ulaştılar. Biz ise Woodstock’u yirmi yılda telafı edebildik."
Bu da onalrın kıymetinin bilinmemesinin nedenidir.
grateful dead cidden iyidir ama daha çok country veya southern rock ayarında görüyorum o grubu
psychedelic olarak pink floyd'un barrett zamanları iyi bir örnek olabilir (piper at the gates of dawn iyi bir örnektir, gayet hem de), onun dışında the doors vardır ki psychedelic'in efendileridir bana göre. jimi ve janis de ucundan iyi eserler vermişlerdir...
| detsomengangvar Wrote: : |
ZoSo-Bonzo; pink floydun önemli, saygı duyulması gereken bir grup oldugu görüşüne katılmakla birlikte `saykodelik rock` türünde çok iyi eserler vermedikleri düşüncemde ısrarlıyım.
iron_maiden_trooper; the doors`un bütün eserleri olmasa da bu tarza çok büyük katkıları vardır. the end, five to one, not to touch the earth gibi müthiş saykodelik parçalara imza atmıştır the doors. |
bence yanlış düşünüosun bu akım vardı önceden haklısın ama ortaya daha çok çıkmasını sağlayan grup pink floyd oldu