Metal TR.NET - Yerli Gruplarina Sahip CIK !  
  Giriş veya Kayıt Ol
::  Ana Sayfa  ::  Hesabınız  ::  Forumlar  ::  Haberler  ::  Kritik  ::  Fotoğraf Galerisi  ::  Hosting  ::  Köşe Yazıları  ::
Menü
 Site
tree-T.gif Ana Sayfa
 Forum
 Haber Gönder
 Haber Arşivi
 Site Kadrosu
 Extra
 Hosting
 En İyi 10
 İnteraktif
 Demo & Mp3 Arşivi
 Video İzleme
 Fotoğraf Galerisi
 Destek
 Destekleyenler
 Linkekle
 Bizi Öner!
 
İçerik
. Yerli Gruplar
. Yabancı Gruplar
. Biyografiler
. Albümler
. Albüm Kritikleri
. Röportajlar
. Köşe Yazıları
. Köşe Yazıları Arşiv
. Dergiler
. Etkinlikler
· Gitar & TAB
 
Albüm Kritikleri
· KORN - The path of totality
· Hypocrisy-A Taste of Extreme Divinity (2009)
· Cyntia - Endless World (2012)
· Tiamat - The Scarred People
· Moonspell Alpha Noir-Omega White.
· Ghost - Opus Eponymous
· Testament - Dark Roots of Earth
· Lamb of God - Resolution
· Volbeat Live From Beyond Hell/Above Heaven
· Pentagram - MMXII
 
Kısa Haberler

[ Haber Arşivi ]
 
Son 10 Haber
· 100 Metal Sunar: GAEREA
[ 0 yorum - 917 okuma ]
· Dark Tranquillity Türkiye Turnesi 2021
[ 0 yorum - 3221 okuma ]
· SECURIS yeni Albümünü yayınladı.
[ 0 yorum - 5888 okuma ]
· OPETH 22 Mart 2015′te İstanbul'da, 23 Mart'ta ise Ankara'da
[ 0 yorum - 14023 okuma ]
· Blind Guardian Istanbul konseri 14 Mayıs 2015
[ 0 yorum - 14560 okuma ]
· Blind Guardian 8 yıl aradan sonra yeniden Ankara’da
[ 0 yorum - 13890 okuma ]
· DYING FETUS 11 HAZİRAN 2015 İstanbul'da
[ 0 yorum - 15399 okuma ]
· Kurt Cobain belgeselinden ilk fragman geldi
[ 0 yorum - 15457 okuma ]
· Takıntı - Buhran klibi yayınlandı!
[ 0 yorum - 16579 okuma ]
· Wayne Static 48 yaşında hayatını kaybetti
[ 0 yorum - 17535 okuma ]

[ Devamı Haberler Bölümünde ]
 
Fotoğraf Galerisi

B Noktası



B Noktası



B Noktası



Heretic Soul @ Waldb ...



Heretic Soul



Heretic Soul



Heretic Soul @ Rock ...



Anoreksi Promo 2011



Anoreksi Promo 2011



Anoreksi Promo 2011


[ Fotoğraf Galerisi ]
 
Rastgele Biyografi


Neverland
 
MetalTR Arama
 
Üyelik
 
Üye Olun
Kayıp Şifre

Güvenlik Kodu: Güvenlik Kodu
Güvenlik Kodunu Girin:
 
Üyelik:
Bugün: 0
Dün: 0
Bekleyen Üyelik(ler): 4
Toplam Üye: 42,762
En Son Üye: electric_wizard

Şu An Bağlı:
Misafir(ler): 184
Üye(ler): 0
Toplam: 184
 
Forumlardan
Last 10 Forum Messages

eskiler bi bakın la ?
Son mesaj atan; ImpLosioN

Şu anda ne dinliyorsunuz?
Son mesaj atan; ImpLosioN

MetalTR Discord kanalı bekleriz
Son mesaj atan; Belorin

Metal dinleyici kitlesi
Son mesaj atan; Belorin

Kiramen Katib-in (Ankara)
Son mesaj atan; SMITD

Ona On Cafe
Son mesaj atan; SMITD

Kurbağa Teorisi
Son mesaj atan; elvistuna

Rotting Christ 10 Aralık 2023'te İstanbul'da!
Son mesaj atan; KopuK

Rotting Christ 10 Aralık 2023'te İstanbul'da!
Son mesaj atan; KopuK

1 mart 2024 Cradle of Filth istanbul konseri
Son mesaj atan; KopuK


[ Metal TR.NET - Yerli Gruplarina Sahip CIK ! ]
 
Köşe Yazıları
 
metaltr.net :: Başlığı Görüntüle - DÜNYA'DA METAL MÜZİK PİYASASI
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları Üye ListesiCan Sıkıntısı Giderici!   
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olunÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun     GirişGiriş 
GünlüklerGünlükler    Günlük Kontrol PaneliGünlük Kontrol Paneli    GünlüğümGünlüğüm

DÜNYA'DA METAL MÜZİK PİYASASI

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    metaltr.net Forum Ana Sayfası -> Metal Genel
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
AurorA
Forum Ablası


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 6656
Nerden: Nowhere

MesajTarih: Sal Eyl 01, 2009 10:58 pm    Mesaj konusu: DÜNYA'DA METAL MÜZİK PİYASASI Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #1   

BÖLÜM 1

Uzun bir süredir MetalTR Ailesi olarak sizlere yepyeni ve sıra dışı makaleler sunmak için projeler tasarlamaya çalışıyorduk... İşte bütün MetalTR Ailesi olarak Türkiye'deki Metalseverlere ve Metal Müzik icra edenlere yararlı olacağını düşündüğümüz dünyada ilk defa sitemiz tarafından yapılan benzersiz araştırmamızı sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz... Dünya'da Metal Müzik Piyasası! Hangi ülkelerde, kimler nasıl geliştiriyor müziğini? Kim ne koşullar altında uğraşıyor bu müziği bir yerlere getirmek için? Hangi iklimler daha zorlu mücadelelerle sarsılıyor metal kalelerini ayakta tutmak için? Ve sonunda elbette ki gözlerimiz kendimize, kendi ülkemize çevrilecektir... Biz bu müziği ayakta tutmak için neler yapıyoruz? Yeterli mi? Diğer ülkelerden feyz alabilir miyiz???




Bölüm I - Myanmar/Burma/Birmanya'da Metal Müzik:



Birçoğumuzun 2008’deki kasırgaya kadar adını bile duymadığı Budist bir ülke Birmanya… Güneydoğu Asya’da, Bengal Körfezinin doğusunda yer alıyor. Uzun süre İngiliz sömürgesinde kalan, sonrasında askeri cunta ile yönetilen, Türkiye’den az küçük olan ve yarısından fazlası ormanlarla kaplı olan bu ülkede “Birmanca” konuşuluyor ve nüfus ancak 47 milyon civarında… “Burada da mı metal müzik dinleniliyor?” diyorsanız, cevabım “elbette ki dünya genelinde ne kadar dinleniliyorsa, burası da payını kapmış” olacaktır. Sizler için, başka ülkelerde eğitimlerine devam etmek üzere ayrılmak zorunda kaldıkları için şu an aktif olmayan Metal/Hardcore/Black Metal grubu The Book of Death üyelerinden gitarist Kauk Kauk’tan ülkedeki müzikle ilgili oldukça çarpıcı ve dürüst bilgiler aldık. Şu an dünya genelinde olduğu gibi, çoğunlukla “hip-hop” müziğe merak saran Birmanyalıların metal müziğe olan ilgisinin yıldan yıla azaldığı gün gibi ortada… Peki ya oradaki atmosfer? Tropikal muson ikliminin yarattığı bol yağışlı, seller – toprak kaymaları – kasırgalar ve depremlerle boğuşan halkın yanı sıra, kendi müziğini icra etmek isteyen, bunun için tutuşan ve bu piyasayı ayakta tutmaya çalışan metal müzik severler kimler? İlk olarak kimler bu 3. dünya topraklarını metal müzikle buluşturdu? Şu anda bu mirası kim devam ettiriyor? İşte bütün bunlar Kauk Kauk ile yaptığımız kısa röportajda cevaplarını bulacak… Lütfen okumaya devam edin…



Merhaba Kauk Kauk. Eğitimine devam ettiğin için 2008 yılından beri Birmanya’daki metal müzik ile yakından ilgilenemediğini biliyoruz. Ancak sana yine de ülkenle ve ülkendeki metal müzik piyasası ile ilgili sormak istediğimiz bazı sorular var. İlk olarak Birmanya’da Metal müziğin ortaya çıkışını sormak istiyorum. Kaç senesinde başladı bu metal saldırısı? Bu türün öncüleri kimler?

Merhaba. Mümkün olduğunca dürüst cevaplar vermeye çalışacağım. Bildiğim kadarıyla, Birmanya'nın en eski metal müzik kaydı 1988'e dayanıyor. Bu kaydı ortaya çıkaran sanatçının adı ise "Arafed" idi. Ve elbette ki bu onun rumuzu olmalı… Artık onun herhangi bir albümünü bulmak mümkün değil. Yeni albümler de yapmıyorlar artık. Birmanya'da Metal müzik konusu ilgi uyandırmamaya başladığından beri Birmanya'da gerçekten öncü olabilecek metal müzisyenlerimiz kalmadı. Underground metal gruplarının tarihi ise 2004 senesine dayanır. Birmanya metal piyasasında, ben 2008'de oradan ayrılmadan önce, bu gruplarca daha çok Metalcore tarzına ilgi gösteriliyordu. "Ta Tha Lynn Chate" sizlerin de bir göz atmak isteyebileceğiniz underground gruplardan biridir.


Peki bize biraz da Birmanya'daki Metal müzik gruplarının karşılaştığı sıkıntılardan bahsetmek ister misin?

Diğer ülkelerde olduğu gibi, Birmanya'daki metal müzik icra edenler olarak bizlerin de karşılaştığı pek çok sıkıntı var. Bunlara ek olarak, kendi performanslarımız için ödemeleri kendimiz yapmak zorundayız. Çünkü Birmanya'da oldukça az sayıda olan metal müzik dinleyicisi sebebiyle kayıt firmaları metal müzik albümleri ile ilgilenmiyorlar. Kendi CD ve Demo'larımız için kendimiz ödeme yapmak zorundayız. İşte biz bu şekilde Birmanya'da metal müziği canlı tutmaya çalışıyoruz...


Ya Birmanya halkının metal dinleyenlere ve icra edenlere bakış açısı nasıl?

Birmanya'da insanlar oldukça klasiktir. Siyah bir t-shirt, kot giyen ve piercingleri olan bir metalci, halk için bir uzaylıdır. Uzun zamandır tanıdığım bazı metal müzik sanatçıları buna rağmen oldukça kibar ve iyidir. Tabii kademe kademe farklılaşabilir.


Birmanya’da metal müzik icra edilebilecek mekanlar/barlar var mı? Dinleyici kitlesinin katılımı ne durumda?

Birmanya 3. dünya ülkelerinden olduğu için, metal müzik sadece ülkedeki en büyük şehir olan Yangon'da mevcuttur. Ayda bir veya iki defa metal gösterileri olur. Hemen hemen hepsi de halka açıktır. Doğrusunu söylemek gerekirse Birmanya'da metal müzik için öyle çok büyük mekanlar barlar yok. Orada daha çok Hip-Hop klüpleri ve barları bulabilirsiniz.


Peki ya metal müzik dergileri ve siteleri?

Benim bildiğim Birmanya'da sadece bir tane Metal web sitesi var. Adresi: www.myanmar-xbands.com Sadece bu site Birmanya'daki gruplara kapı açabilir. Umarım oradan birkaç sağlam underground grup bulabilirsiniz. Oradaki pek çok grup daha çok bilinmek istiyor.


Şu an için genele baktığınızda, Birmanya’da en çok dinlenilen tür hangisi?

En çok dinlenilen müzik maalesef Hip-Hop. En kötüsü de Birmanya'daki insanların cover müzik gibi utanç verici bir olayı kabullenmiş durumda olmaları... Dünya'daki en ünlü şarkıların hepsinin bir Birmanca versiyonu mevcut. Westlife, Backstreet Boys, Eminem, Blink 182 ve Greenday'den pek çok cover şarkı mevcut. Daha aklıma gelmeyen pek çok grubun şarkısı var cover'lanmış. Birmanya'daki iki rock grubu oldukça ünlüdür. Lan Phyu - Exit (Metallica'nın Enter Sandman parçasının cover'ı) - http://www.youtube.com/watch?v=sGBZLAANuAg ve Ah Nge - Heritage (Korn - Did My Time Cover'ı) - http://www.youtube.com/watch?v=hO6Ik0Ey2qY Birmanya'lı dinleyici bunlara metal müzik gözüyle bakmıyor. Onlar sadece grupların (Lay Phyu ve Ah Nge'nin) ne olduğuyla ilgili... Onların hangi tür müzik yaptığıyla ilgilenmiyorlar. Sizde "Wow! Birmanya'lılar metal müzik seviyorlar!" gibi bir kanı uyandırmak istemem.


Birmanya’da şuan için en tanınmış gruplar hangileri? Yaptıkları tarzlar nedir?

Birmanya'daki en ünlü grup Iron Cross'tur. Genellikle Rock müzik icra ederler. Daha önce de söylediğim gibi, Westlife, Offspring, Metallica ve Korn gibi grupların cover parçalarını söylerler. Ve bunu birçok insan kabul eder. Daha önceki soruda bahsettiğim Lay Phyu ve Ah Nge onlarla beraber çalışırlar. Oldukça sıkı çalarlar. "Lan Phyu", "Ah Nge", "Myo Gyi" ve "Iron Cross" yazarak YouTube'da onların performansını izleyebilirsiniz.



Birmanya’da büyük metal festivalleri var mı? Bize biraz anlatır mısınız?

Ben Birmanya'da iken, o tarz özel bir metal festivali yoktu ama şu an olması gerekiyor. Hala Birmanya'da değilim bu nedenle size kesin olarak bilgi veremem ama son zamanlarda Birmanya'da birçok metal müzik konseri olduğundan eminim.



Şu ana kadar düzenlenen metal festivallerinde dünya çapındaki gruplardan hangileri yer aldı?

Maalesef Birmanya'da şimdiye kadar dünya çapında ünlü olan hiçbir grup sahne almadı. 3. dünya ülkesi olan bir yer fazla para yapmıyor.


Son olarak Birmanya'daki metal piyasası ile ilgili olarak eklemek istediğin herhangi bir şey var mı?

Halk oldukça küçük ve yaşamak çok zor ama insanlar devam etmek için oldukça hevesliler. Güzel olduklarına inandıkları bir şeyi yapmak istiyorlar.


Her ne kadar üzücü olsa da, bu bilgileri bize temin ettiğin için teşekkürler Kauk Kauk.

Gördüğünüz üzere bir zamanlar Birmanya’da metal müzik vardı. Şimdi ise, sadece underground gruplar kalmış durumda. Ve Kauk’un da bahsettiği gibi, sadece cover müzikle halka ulaşan bir müzik halini almak üzere… Ülkede daha çok Hip-Hop tarzı müziğin dinleniyor olması ise, dünya geneline baktığımızda hiç de şaşırtıcı değil… Ama yine de bu tarzı ayakta tutabilmek adına bazı grupların çaba sarf ettiğini duymak da güzel. Açlık ve günlük işlerin arasına sıkışıp kalan, 1948 gibi yakın bir tarihte özgürlüğünü ilan ederek askeri cunta yönetiminde ayakta durmaya çalışan bir ülkeden asi metal müzik notaları duymak güzel…



Bölüm II – Tacikistan'da Metal Müzik:

Ve şimdi Dünya Metali ile ilgili araştırmamız için ikinci durağımıza uğruyoruz. Bambaşka bir yer… Bambaşka bir tarz… Ve bambaşka bir hava sarıyor etrafımızı… Daha kıtasal, daha soğuk, daha kurak… Afganistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin tam ortasında yer alan, İran kökenli Taciklerin yaşadığı küçücük Müslüman bir ülke olan Tacikistan Cumhuriyeti’ndeyiz… Tacikçe ve Rusça konuşulan bu ülkedeki ilk ve tek Heavy Metal grubu: “JINN”den Arkam bu defa karşımızda. Yine ona da daha önce Birmanya’dan Kauk Kauk’a sorduğumuz gibi ülkenin atmosferini, buradaki metal müzik faaliyetlerini ve piyasayı soruyoruz…


Merhaba Arkam. Tacikistan’da metal denildiğinde pek çok insan gibi bizler de bilgisiz kalıyoruz. Metal müzik Tacikistan’da ilk olarak ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Bu tarzı icra eden ilk gruplar ve müzisyenler kimler?

1997 senesinde dört arkadaş bir grup kurmak maksadıyla bir araya geldik. Birkaç prova sonrasında yerel diskoteklerde çalmaya başladık. Diskotek ortamı için oldukça sert müzikler çıkarıyorduk ve daha grubumuzun bir adı dahi yoktu ama buna rağmen seyirci bizi oldukça sıcak karşıladı. İnsanlar orada ilk defa farklı bir müzik türüyle karşılaşmışlardı. Tacikistan’da ilk defa böylesine bir müzik canlı olarak icra edilmişti. Zaten buradaki çoğu insan, dünya üzerinde böyle bir müzik türünün varlığından bile bihaberdi. Bu yüzden çoğu izleyici bu performans karşısında hayrete düştü. İşte bu dönemde biz de grubumuza “JINN” adını verdik. Bu andan itibaren Tacikistan’da metal müziğin bir türü olan Heavy Metal ortaya çıktı diyebiliriz. “JINN” Tacikistan’da o döneme kadar var olan tek metal grubuydu. Birkaç yıl sonra başka gruplar da kendilerini göstermeye başlamıştı fakat bunlar uzun süre tutunamadılar. Şu an Tacikistan’da metal müzik icra eden tek grup yine maalesef sadece ve sadece “JINN”dir diyebiliriz.



Peki Tacikistan’da diğer gruplar neden uzun süre tutunamadılar? Orada insanları zorlayan nedir? Tacikistan’da bir metal grubunun karşılaşacağı zorluklar nelerdir?

Tacikistan’da özellikle genç gruplar için birçok zorluk var. Her şeyden önce işe başlamak için makul fiyatta iyi ekipman, enstrüman bulmak çok zor. Tacikistan’da canlı çalmak istiyorsanız, kendi imkânınızı kendiniz yaratmanız gerek. İnsanlar bir şeyler çalabilmek için enstrümanlarını başka ülkelerden satın alıyorlar ve Tacikistan’a getiriyorlar. Tacikistan’da bir şeyler çalmak isteyen kişilerin mali gücü yerindeyse, istedikleri enstrümanı komşu ülkelerden kendisine getirebilecek düzgün biri sayesinde müzik aleti ediniyorlar. Bir başka zorluk ise Tacikistan’da bu ağır müziği algılayacak çoğunluk bir kitlenin olmayışıdır. Tacikistan, geleneksel bağları güçlü, küçük bir Müslüman ülkesidir. Bu yüzden de insanlar yerel müziği diğer türlere, özellikle de Heavy Metal’e tercih ediyorlar. Bundan dolayı “JINN” grubu sıklıkla yurtdışında (Rusya, Ukrayna ve diğer ülkeler) konser veriyor. Ve bunun doğal bir sonucu olarak Tacikistan’da istenildiği kadar sık çalamıyorlar (en fazla yılda iki – üç kez). Tacikistan’da konser düzenlemek çok zor bir olaydır. Yukarıda da söylediğim gibi, canlı çalmak istiyorsanız tüm şartları kendiniz sağlamalısınız. Bunların yanında konser için yer kiralamanız gerek ve yerel basını konserden haberdar etmelisiniz. Aksi takdirde hiçbir izleyicinin bundan haberi olmaz. Bunun yanında bin bir zorlukla getirdiğiniz ekipmanlarınızın her türlü ses ayarı ve sair düzenlemelerini de kendiniz yapmak zorundasınız. Tüm bunları hallettikten sonra artık sahne sizindir. Gerçekten de çok büyük bir hadise.


Tacikistanlıların metal müziğe karşı tepkisi nasıl?

Tacikistan’da Heavy Metal’i gerçekten seven insan sayısı çok sınırlı; öyle ki başkent Duşanbe çevresinde bu sayı taş çatlasın 250 – 300’dür. Ve bu insanlar canlı performansları izlediğinde çok mutlu oluyorlar.


Peki, metal müzik için özel mekânlar/barlar var mı? Peki ya dinleyicilerin gösterilere katılımı nasıl?

Ne yazık ki Tacikistan’da metal müzik için herhangi özel bir mekân yok. Az önce de dediğim gibi halkın büyük çoğunluğu yerel müziği tercih ediyor. Biz de kendi konserlerimiz için mevcut bazı diskotekleri kiralıyoruz.


Peki, metal müzikle ilgili dergiler ve web siteleri?

Bu bir hayal… Maalesef metal müzik adına ne bir dergi ne de bir web sitesi var. Olacak mı? O konuda da emin değilim. Normal şartlarda bizler de başkalarına diğer ülkelerden getirmesi için sipariş veriyoruz. Çoğu zaman metal müzik adına haberler vs. için interneti kullanıyoruz.


Eğer bir değerlendirme yapman gerekirse Tacikistan’da en çok hangi türler dinleniyor?

Tacik yerel müziği veya pop-folk müzik…


Şu an için Tacikistan’daki en ünlü gruplar hangileri? Hangi tür müzik yapıyorlar?

Tacikistan’da pop-folk şarkıcıları oldukça popüler... Yerli metal grupların ne zaman popüler olacağı konusunda ise maalesef hiçbir fikrim yok.


Peki, Tacikistan’da hiç metal festivalleri düzenlendi mi/düzenleniyor mu?

Yılda bir kez düzenlemek maksadıyla bir Rock festivali girişimi olmuştu. Ne yazık ki, 2008 yılında ilk denemesinin ardından son buldu. Tahminimce yeteri kadar rağbet görmedi. Bundan dolayı her ne kadar bizim için daha pahalı olsa da yurtdışında daha fazla konser vermek zorunda kalıyoruz. Bu da bir başka sorun.


Peki, bugüne kadar hangi dünyaca ünlü gruplar Tacikistan’da konser verdi?

Hiçbiri. Eminim Tacikistan’ın nerede olduğunu bile bilmiyorlardır.


Peki, son olarak senin Tacikistan’daki metal piyasası ile ilgili olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

HEAVY METAL’in Tacikistan’da da diğer ülkeler kadar çok gelişmesini; çok daha fazla grubun ortaya çıkmasını ve bir gün bugun olduğu gibi sadece bir grubun değil; birçok grubun HEAVY METAL yapıyor olmasını diliyorum.


Gördüğünüz gibi Tacikistan, Birmanya kadar bile şanslı değil metal müzik konusunda… SSCB’nin dağılmasının ardından kendisini yeni yeni toplamaya başlayan bir ülke olduğunu da varsayarsak, sanıyorum durumun vahametini anlamamak mümkün değil. Tacikistan’a yaptığımız bu yolculuk sonrasında kendimize gelerek, “bir gün seyircisinden yeterince destek alamayan konserler neticesinde bizim ülkemizde de böyle bir sorun çıkar mı?” endişesiyle tekrar gömülüyoruz araştırmalarımıza… Tacikistan’daki tek metal grubu olan JINN’e müzik hayatında başarılar dilerken, umarız Tacikistan da kısa süre içerisinde oluşacak farklı tatlardaki grupların melodilerine bırakabilir kendisini… Bu kurak iklimden uzaklaşarak biraz daha güneye doğru iniyoruz... Ve bu ayki son durağımız olan Suriye'ye varıyoruz nihayetinde...




Bölüm III – Suriye'de Metal Müzik:

Evet önce Muson yağmurlarında ıslandık sonra biraz daha kuzeye yükselerek kavrulduk şimdi de güneye doğru inerek biraz daha terlemeye ne dersiniz? Akdenizin sıcaklığı vuruyor yine yüzlerimize… Yine Müslüman topraklardayız… Ve komşu bir ülkede… Suriye’deyiz bu sefer… Ve bu defa Suriye’deki Heavy/Thrash Metal grubu The Hourglass gitaristi Rawad karşımızda… Hemen ona da diğerlerine olduğu gibi sorularımızı yöneltiyoruz:



Merhaba Rawad. Suriye, komşu bir ülke olduğundan adını sıkça duysak da eminim ki benim gibi MetalTR üyeleri ve Karanlık Oda okurları da bu ülkedeki Metal Müzikten bihaberler… Bize Suriye’deki Metal müziğin gelişiminden, ilk ortaya çıkan gruplardan ve oradaki metal müzik icra eden gruplardan biraz bahsedebilir misin?


80’li yıllardan beri Suriye’de Heavy hayranları vardır ve burada metal müzik kasetleri satan pek çok yer vardı. 1989’da Jack Power grubu konserler düzenleyerek Sabbath coverları yapmaya başladı. Akabinde 90’lı yıllarda Zep, Purple…Urgent, Nuclear Dawn, Sphinx gibi cover gruplar türedi ve bunlar konserlerinde orijinal müzik aletleri kullanıyorlardı. Bu arada bizim davulcumuz Aram da eskiden Nuclear Dawn isimli grupta çalıyordu. Bir cover grup olmasına rağmen Nuclear Dawn diğerlerinin arasında en aktif ve en Heavy gruptu.


2003 senesinde Nuclear’ın gitaristlerinden birisi gruptan ayrılınca isimlerini Nu.Clear.Dawn olarak değiştirdiler ve o dönemde ilk power/progresif albümleri olan “Poet of a Knight”ı piyasaya sürdüler. Tam o sıralarda biz de Lübnanlı Bassem (vokalist) ile beraber grup kurmaya çalışıyorduk. O dönemlerde Bassel Lübnan metal piyasasında oldukça aktif bir durumdaydı. 2004 senesinde “To the Land of the Free” isimli debut albümümüzü piyasaya sürdük.


Bu arada 90’larda Lapidation (ya da benzeri bir isimli) Halep’li bir Death Metal grubunun da piyasaya bir EP sürdüğünden de bahsetmek gerekir ama bunun kayıp bir albüm olduğunu söyleyebiliriz çünkü çok az kimsede mevcut. O güzel günler 90’ların ortalarına denk gelir. Birçok metal konseri düzenlenirdi ve birçok dinleyici konserlere katılırdı…



Peki ülkenizde Suriye’li grupların karşılaştığı sıkıntılar nelerdir?

Birçok Müslüman ve Arap dünyasında olduğu gibi burada da metal Satanizm, homoseksüellik ve uyuşturucu ile bir anılıyor. Ve bütün bunlar sadece tabu… Bu sorundan kaynaklanan birçok sorun yaşandı. 90’ların sonlarında devlet metal müzik hayranları ve bu tarzı icra eden grupları alaşağı ediyorlardı çünkü bunların hep uyuşturucu kullandıklarını sanıyorlardı ya da bazen kullanırken yakalıyorlardı. Küçük küçük canlı konserler yapmak ve müzikal anlamda aktif olma yeteneğimizi kaybettik. Orda burada kayıtlarınızı satabilirsiniz ancak bir konser vermek bugünlerde size birçok sorun yaratabilir… Bütün bunlara ek olarak metal müziğin pop ve Arap şarkıcılar kadar popüler olmadığını, burada daha iyi metal vokalleri ve enstrüman çalan insanların olmadığını ve çalmak ya da prova yapmak için mekan bulamayacağınızı da hesaba katarsak… İşte buradaki gruplar bu sıkıntılarla yüzleşiyor…


Anlıyorum Rawad… Peki Suriye’li insanların metal müzik severlere ya da bu tarzı icra edenlere bakış açısı nedir? Bizleri – sizleri nasıl görüyor oradaki halk?

Bununla ilgili genel bir şey söylemek mümkün değil… Metalciler insanlara bazen başarısız ya da karizmatik yahut Satanist veya deli ya da çok zeki vb. görünebilir… Burada metalcilerle ilgili çok farklı görüşler mevcut. Ama genellikle metal, Suriyeliler için negatif bir şeydir…


Peki, Suriye’de metal müzik için özel barlar veya mekânlar var mı? Ya dinleyenlerin yerel gösterilere katılımı ne alemde?

Bizim çalabileceğimiz mekânlar olarak sadece tiyatrolar var başka mekân ya da rock barlar yok. Biz gerçekten çok az konser veririz. Daha önce de söylediğim gibi 90’lardan önceki Heavy Metal konserlerinde yaklaşık olarak 1000 kişi görebilirdiniz ancak şu anda bu sayı 300’lere kadar düştü…


Gelen baskılar neticesinde bir şekilde metal müziği destekleyenlerde sayıca bir düşüş olmuş… Tıpkı bir dönem Türkiye’de yaşanan Satanist cinayetinden sonra bizlerin de siyah t-shirt giymekten korkup pek çok konsere gidemeyişimiz gibi… Peki ya metal müzik dergileri ya da web siteleri? Bu tür oluşumlar mevcut mudur Suriye’de? Varsa bize isimlerini verebilir misin?

Şu an için bildiğim kadarıyla sadece bir adet metal web sitesi var. O da sağlam bir metal müzik hayranı tarafından yapılmış… www.metal-legend.netadresi. Ancak şu an aktif olduğunu sanmıyorum…


Bir soru daha… Eğer bir değerlendirme yapmanız gerekirse, Suriye’de en çok hangi tarz müzik dinleniyor?

Siz de bilirsiniz insanlar hep trend peşinde koşar… Bazen progresif ya da gothic ya da black… Ama bence buradaki her metalci bir şekilde geleneksel metal müzik hayranı. Maiden, Metallica, Megadeth, Savatage, Dream Theater, Slayer burada gerçekten çok iyi tanınmış gruplar. Heavy Metal’in yanı sıra insanlar karanlık dalgaları da seviyor. Yani demek istediğim Anathema, Amorphis gibi doom/death gruplarının da pek çok hayranı mevcut…


Peki ya Suriye’deki ünlü gruplar hangileri? Ve hangi tarzda müzik icra ediyorlar?

Eğer Suriye’li gruplardan bahsediyorsak, sanıyorum bütün bu zorluklara katlanarak ayakta duran bir tek biz varız… Nu.Clear.Dawn projesi, vokal ve gitaristinin Kuveyt ve Kanada’da yaşamak için grubu terk etmesinin ardından donduruldu. En sonunda 2006 senesinde Jerod da grubu terk edince, Nuclear’dan Aram da aramıza katıldı. Sanıyorum Orion isimli zaman zaman konserler düzenleyen bir cover grup mevcut. Black Metal icra ediyorlar. Bizler de Heavy/Thrash kökenli şeyler çalıyoruz.



Anladığım kadarıyla gruplar da devletin tutumundan ötürü oldukça yoğun kayıplar yaşamışlar. Peki, Suriye’de bu müziği ayakta tutacak herhangi bir festival var mı? Hiç yapıldı mı?

Suriye’de öyle her sene yapılan festivaller falan olmuyor… Ama bazen iki – üç grup bir araya gelerek beraber bir konser düzenleyebiliyorlar…



Durum düşündüğümüzden de vahim o zaman… Peki, Suriye şimdiye kadar hiç dünyaca ünlü bir metal grubuna ev sahipliği yaptı mı?

HAYIR!!!


Peki, Rawad, bize son olarak Suriye’deki Metal piyasası ile ilgili söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Buradaki metal piyasası pek de sağlıklı değil. Özellikle insanlar ve devlet metal müzik hakkındaki fikrini değiştirdiğinde zaman zaman sonlanma noktasına geliyor denilebilir. Lübnan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Türkiye’de konser vermeye çalışıyoruz. Sadece konaklama ve ulaşım masraflarımız karşılandığında Türkiye’ye de gelebiliriz. Bilirsiniz müzik bizler için hiçbir zaman para kazanma aracı olmadı. Ama Suriye’de konser vermek başağrısından başka hiçbir şeye neden olmuyor… Bütün bu olanlar sebebiyle birçok metal grup tarzını değiştirdi. Bazıları tamamen müzik aletlerinden uzaklaştı bazılarıysa jazz tarzı müziklere döndüler. Umarız her şey kısa süre içerisinde düzelir. Ama biz müziğimizi çalacak birçok yer bulamasak da, müziğimizi kaydetmeye devam edeceğiz. Bu kesin…

Gördüğünüz üzere Suriye'de türlü imkansızlıklarla boğuşan, buna rağmen yılmayan asi metal notalarıyla dolup taşıyor... Ülkemizde olduğu gibi bu ay incelediğimiz ülkelerde de gerek devlet, gerek popülarizmin insanlar üzerindeki etkisi belki de birçok gerçek müzisyenin küsmesine ve yılmasına neden olurken, bütün bu sıradanlık içerisinde yine de kaya gibi sert yüreklerin birlikte atarak metal müziği yaşatma çabasına tanık oluyoruz... Umarız ki bir gün gerçek bir "emek" ürünü olan bu tarzın da değeri anlaşılır ve bütün o önyargılardan uzak şekilde müziğimizi dinlememize ve icra etmemize olanak bulabiliriz...

Evet arkadaşlar Karanlık Oda'nın bu sayısında Birmanya, Tacikistan ve Suriye metaline biraz göz gezdirmiş olduk… Umarız çalışmamızdan keyif almışsınızdır. Bir sonraki sayıda farklı ülkelerin metal müzik maceralarını gözler önüne sereceğiz. Sizler “Yerli Gruplara Sahip Çık!”maya devam edin diye…

MetalTR
Çeviri & Röportaj Kadrosu

Ayrıca Bkz. http://www.metaltr.net/haberoku1395/yorumlar-&mode=thread&order=0&thold=0
_________________
Ben de insanım lan!

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Myspace Profil Facebook Profil
Sponsor Linkler







Tarih: Google ve Sponsor Baglantilari    Mesaj konusu: Sizde bu bölüme reklam verebilirsiniz !
: #   


Başa dön
AurorA
Forum Ablası


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 6656
Nerden: Nowhere

MesajTarih: Çrş Eyl 02, 2009 9:09 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #2   

Grupları da merak ediyorsanız, anasayfadaki haberden grupların MySpace adreslerini alabilirsiniz...
_________________
Ben de insanım lan!

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Myspace Profil Facebook Profil
sound
Sound Of Hannibal


Kayıt: Aug 01, 2005
Mesajlar: 3976
Nerden: İstanbul-İzmir-Ankara

MesajTarih: Prş Eyl 03, 2009 1:22 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #3   

Durum düşündüğümüzden de vahim o zaman… Peki, Suriye şimdiye kadar hiç dünyaca ünlü bir metal grubuna ev sahipliği yaptı mı?

HAYIR!!!

Adamın yarasına tuz basmışsınz ablacım Smile
_________________
<a href="http://about.me/cagrisarap">Kimdir? Nedir?</a>
<a href="http://sarapdunyasi.wordpress.com">Şarap mı dedin?</a>
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger Facebook Profil
expulse
Zehir Hafiye
Zehir Hafiye


Kayıt: Feb 08, 2007
Mesajlar: 402
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Eyl 03, 2009 8:55 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #4   

birmanyayı okudum şimdilik açıkcası adını pek duymadımda denebilir ve metal müzikte hiç gelişememiş bu ülkede..çok iyi çalışma olmuş diğerlerinide okuyacagım en kısa zamanda..ellerinize sağlık
_________________
Dream Theater birdir John Petrucci de onun elçisidir...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
AurorA
Forum Ablası


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 6656
Nerden: Nowhere

MesajTarih: Prş Eyl 03, 2009 11:29 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #5   

Teşekkürler expulse... Devamı yeni sayıda...
_________________
Ben de insanım lan!

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Myspace Profil Facebook Profil
HeiroftheMetaL
Veled-i METAL


Kayıt: Sep 03, 2005
Mesajlar: 3035


MesajTarih: Prş Eyl 03, 2009 3:48 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #6   

Yeni sayıları okudukça aklınız hayaliniz durucak arkadaşlar o kadar diyimm ben size. Anaa burda da metal var mıymış laan?? Yuhhh!!! falan diyeceksiniz. Öyle ki aralarında gerçekten kaliteli gruplar da var. Metal müzik aşkının neler yaptırdığına gerçekten tanık olabileceğiniz bir yazı dizisi hazırladık sizler için. Bizi izlemeye devam edin.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Myspace Profil Facebook Profil
Dawn_Of_ReliC
Kadath


Kayıt: Sep 18, 2004
Mesajlar: 2939
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Eyl 03, 2009 4:02 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #7   

Bu yazıları okudukça olaya şu boyuttan bakmakaya başladım. Ülkemizde 2 3 yerde sahne alıp kendini Rock Star sanmaya başlayan bazı insanlar bu yazıları okuyup biraz feyz almalı bence. Bazı şeylerin ne kadar zor şartlarda yapılmaya çalışıldığını göz önünde bulundurarak eminim daha iyi şeyler yapılabilir. Biz diyoruzki işte Avrupa'nın Amerika'nın şartları daha iyi o yüzden bu herifler çok sağlam işler yapıyor falan filan. E bu adamlara görede bizim ülkemiz o konumda. Ne olacak şimdi? Hanginiz yurt dışından alet edevat getirtmek zorunda kaldı yada hanginizin stüdyoya girmek için başka ülkeye gitme zorunluluğu var. Yada en basiti hanginizin konserini polis basıpta tüm kitleyle beraber toplayıp götürdü sizi. Biraz bunları göz önünde bulundurarak müzik icra etmesi gerektiğini ve şartları en iyi şekilde kullanması gerektiğini düşünüyorum bu Rock Star edasındaki gruplarımızın.

Hadi bakalım.
_________________
Bir sen, bir ben, bir de köpek!
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger Myspace Profil
Dushatar
Forum Hayvanı
Forum Hayvanı


Kayıt: Jun 30, 2008
Mesajlar: 1233
Nerden: hayatın durduğu yer

MesajTarih: Cum Eyl 04, 2009 11:33 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #8   

Türkiyede metal müzik piyasası da olursa güzel olcak il il tanıtılsa gruplar
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
AurorA
Forum Ablası


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 6656
Nerden: Nowhere

MesajTarih: Çrş Eyl 09, 2009 9:27 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #9   

ImpLosioN demiş ki:
Açıkcası ümit, rock star pozusyonunda 'karı- kız' kaldıran insanlar malesef bu yazılardaki ince mesajları anlar fakat karı kızlar onlara o kadar tatlı gelir ki gerçek ideolojiyi göremezler.

Yani bence gene bir değişim olmaz Smile

Buda onları karnını kaşıyarak kutsasın. Very Happy


Belki karı-kızlar okur da, rock starlara meze olmayı keserler Rock starlar da bu sebeple ideolojilerine sarılmaya çalışırlar hehee
_________________
Ben de insanım lan!

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Myspace Profil Facebook Profil
AurorA
Forum Ablası


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 6656
Nerden: Nowhere

MesajTarih: Çrş Eyl 09, 2009 9:28 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #10   

Dushatar demiş ki:
Türkiyede metal müzik piyasası da olursa güzel olcak il il tanıtılsa gruplar


Önerini aldım Dushatar Wink Halledicez onu biz Wink
_________________
Ben de insanım lan!

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Myspace Profil Facebook Profil
AurorA
Forum Ablası


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 6656
Nerden: Nowhere

MesajTarih: Çrş Ksm 25, 2009 7:03 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #11   

DÜNYA’DA METAL MÜZİK: III
Hazırlayanlar:
MetalTR Röportaj ve Çeviri Kadrosu

Geçtiğimiz sayılarda sizlere birçok ülkeden seslendik... Bu ay da yine daha önceki aylarda olduğu üzere, birbirinden ilginç kültürlere uzanan yolculuğumuzda birbirinden farklı grup üyeleriyle ülkelerindeki metal müzik üzerine konuştuk. Öncelikle sıcak Akdeniz sahillerine düştü yolumuz… Birçoğunuzun ülkemizle arasındaki siyasal bağlar ve kendine özgü durumu sebebiyle tanıdığınız Kıbrıs adasındayız! Güney ve Kuzey Kıbrıs’tan gruplarla bir araya gelerek Kıbrıs insanlarının Metal Müzik’le ne zaman, nasıl tanıştığı konusunda uzun uzun bilgiler aldık. Buyrun sohbete;

I- KIBRIS’ta Metal Müzik:
Türkiye’nin güneyinde kalan küçücük, neredeyse İstanbul kadar bir ada Kıbrıs… Yıllar boyu birçok ülke arasında pek çok siyasal soruna neden olan, en sonunda Kuzey ve Güney Kıbrıs olarak ikiye bölünen bir ada… Birçoğunuz Kuzey Kıbrıs Türk kesimi ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin hikayesini zaten biliyorsunuz. Bu sebeple günümüzde semalarında beyaz bayrak dalgalanan bu adanın siyasal geçmişinden bahsedip, müzikal geçmişini gölgede bırakmadan, sadece müzik piyasası üzerinde duracağız. İlk grubumuz Kuzey Kıbrıs Türk Kesiminden, üyelerinin hepsinin Türkiye’li olduğu bir grup, KKTC’nin ilk metal grubu; Advent Northern!

a. Kuzey KIBRIS Türk Kesimi:

Okul yıllarında ev – okul arasında gidip geldiğim sıralarda nedense isimlerini duymadığım, hatta MetalTR’de açtıkları başlık sayesinde haberdar olduğum ve bu kadar geç tanışmış olmaktan büyük bir pişmanlık duyduğum bir grup Advent Northern… İlerleyen tarihlerde, grupla Kıbrıs ve müzik üzerine yaptığımız söyleşimizi yine Karanlık Oda sayfalarında görebileceksiniz… Şimdi Kuzey Kıbrıs’taki metal piyasasına bir göz atalım;
Selam Batuhan! Öncelikle araştırmamıza katkıda bulunduğun için çok teşekkür ederim. Hemen sorulara geçmek istiyorum, malum daha gezecek – görecek ve müziğine kulak verecek çok ülke var Smile KKTC’de Metal müziğin ortaya çıkışı hangi senelerde nasıl oldu? Metal müzik öncüleri, ilk gruplar kimler? Bize biraz anlatabilir misin?

Ada’da mutlaka metal adına birşeyler denemiştir her zaman için. Fakat kıbrısın geneline hakim olan 2 tarzdan bahsetmek mümkündür. 70’ler 80’ler ve R&B türevi müzikler.Yani metal adına ciddi bir girişim yapılmadığı ben adaya gittiğim vakit (2004) çok net bir şekilde ortadaydı. O dönemler sadece bahar şenliklerinde Türkçe rock, pop-rock vb türde parçalardan oluşan setlistlerin içine karışmış birkaç Metallica parçası görmek mümkündü… Bu bağlamda Advent Northern’ı kurarken adada doğru kişiyi bulmak adına kolunda bir bilekliği bile olan kişileri sokaktan çevirdiğimi, bir yerlerde gizli saklı kalmış ulaşamadığım kişiler ya da yerler var mı diye araştırdığımı varsayarsak ve bunlardan çıkan netice sonunda haritanın tamamını açtığımda orada gördüğüm tek bir grup vardı... ADVENT NORTHERN… ve o gün ilk tuğlalar koyulmuştu Kıbrıs tarihine…



KKTC’yi şahsen yakından bildiğim için tahmin ediyorum ki Metal Müzik yapanlar ve dinleyenlerin çektikleri çile diğer ülkelerdeki müzisyenler ve dinleyicilerin çektiği çilelerden çok daha fazladır… KKTC’deki Metal müzik gruplarının karşılaştığı sıkıntılar nelerdir?

Şimdi bir tek bu soruna bile baktıgımızda ve biz ilk konserimizi verdigimizde sadece 50 civarı kişinin bir araya geldiğini düşündüğümüzde, bunun akabinde Kıbrıs’ın meşhur barı Old Tunnel Rock Bar’da ilk konserimizi verdiğimizde oradaki insanların suratlarını unutmak mümkün değildi ve bu işin gerçekten zor olacağı ortadaydı… ama o gün kılıcımızı bilediğimiz gündü aynı zamanda… Ada’nın geneline bakıldığında, güney kısmı (rum kesimi) birçok yol katetmişti, bu kültür oturmuş vaziyetteydi. Rum kesimine baktığımızda bir çok profesyonel progressive, gothic, doom, death, black metal gruplarına rastlamak mümkün. Bu kişilerle de zaman içinde irtibat halinde olduk bir birliktelik sağladık. Çeşitli organizasyonlar konserler için çabalar sarfettik fakat bir türlü gerçekleştiremedik… İşin şu boyutu vardı… Onlar için kolay bizim için zordu bunlar ve bunların hepsi… Güvenebileceğimiz bir topluluk vardı mekanları doldurup taşıracak fakat farklı şehirlerdeki insanların, Magosadaki’nin Girne’ye, Girne’dekinin Mağosa’ya gelmesi gibi zor ve toplu halde olduğunda külfeti olan durumlardan dolayı ve Kuzey Kıbrıs’ın taşımacılık konusundaki eksiklikleri de sorunların başını çeken kısımlarıydı. Lefkoşa’dakiler ve Girne’dekiler mesafe cok uzak olmadıgından bir şekilde ulaşım sağlayabiliyordu otostop vasıtasıyla.

Kıbrıs halkının metal dinleyenlere ve icra edenlere bakış açısı nasıl?

Daha önce de bahsettiğim gibi, Kıbrıs’ta metal kültürü fazla gelişmiş değildi. Daha çok barlara baktıgımızda Deep Purple, Whitesnake, Guns N’ Roses, Skid Row, AC/DC kokusu vardı… Bu aslında bi anlamda güzel de bir şeydi Kıbrıs gibi bir yer için, çünkü o tarz hakkıyla yaşanıyordu ve çalınıyordu Kıbrıs’ta… ve şahsi kanaatim Türkiye’den bile daha hakkıyla ve bilgili bir şekilde… Kıbrıs güzeldir büyülüdür Kıbrıs geceleri, vanilyalı tütün kokar hoş parfümler güzel içkiler kokar Kıbrıs geceleri. Fakat bu geceler metalin reel anlamda sahneye adım atmasıyla bir sessizliğe algılama dönemine girdi önce suratlar ekşidi gözler kısıldı… şimdi ise adada
HELL YEAHHH!!! tadında geceler mümkün


Kıbrıs’da metal müzik icra edilebilecek mekanlar/barlar var mı? Dinleyici kitlesinin katılımı ne durumda?

Kıbrıs’ta mekan sıkıntısı kesinlikle yok. Metal müziği tolore edebilecek ise bir tek mekan var diyebilirim OLD TUNNEL ROCK BAR. Dinleyici kitlesi artık oturmuş durumda… Ada’da bir metal konseri beklenmedik bir şey değil artık. zaten kitlenin büyük kısmı öğrenciler ve bu da okulların müzik kulüpleri ve diğer çeşitli reklam ve iletişim yolları ile insanların bilgisi dahilinde bir durum oldu.. ve her şey kontrol altında diyebiliriz.


Peki ya metal müzik dergileri ve siteleri?

Kıbrıs’ta metal müzik dergisi ve sitesi maalesef yok....


Şu an için genele baktığınızda, Kıbrıs’da en çok dinlenilen tür hangisi?

70’ ler 80’ler rock ve blues.. bir de R&B ve türevleri şeklinde ikiye ayrılmış durumda.. ikisi de ciddi potansiyele sahip.


Kıbrıs’da şuan için en tanınmış gruplar hangileri? Yaptıkları tarzlar nedir?
Okan ERSAN (jazz-blues icra eden ünlü Virtüözümüz aynı zamanda 70 80 coverlarıda çalarlar) UNREAL (rock) S.O.S (pop) tarzlarında bunları saymak mümkün..

Kıbrıs’daki en büyük metal festivalleri nelerdir? Bize biraz anlatır mısınız?
Bu konuda kişisel çalışmalarım oldu.. Ada’ya mal olmuş bir festival olması adına.. hem Rum hem Türk tarafına ait büyük bir festival olması için.. fakat sponsor bulunamaması ve Kıbrıs’ın hali hazırda altyapı eksiklerinin olması buna en büyük engel.. fakat bunun bir gün bizler ya da başka kişiler tarafından mutlaka gerçekleştirileceğine inancım sonsuz..


Şu ana kadar düzenlenen konserlerde dünya çapındaki gruplardan hangileri yer aldı?
Kuzey kesiminde böyle birşeyden söz etmek mümkün değil elbette politik sorunlar sebebiyle fakat Rum kesimine aklınıza gelebilcek bir çok grup misafir oldu. Örnek vermek gerekirse Slipknot, Deep Purple, Whitesnake sayabiliriz.. bunlar aradaki farkı göstermeye yeterli..


Sizin eklemek istedikleriniz?

şimdi adada HELL YEAHHH!!! tadında geceler mümkün JJJ gerisini hep birlikte ekleyecegiz ve devam edeceğiz

b. Güney KIBRIS Rum Kesimi:
Ada’nın kuzeyini gezdikten sonra biraz da güney kesimine iniyoruz… Bu sefer karşımızda çiçeği henüz burnunda, yepyeni bir grup var; Aegrimona! Bakalım güney kesimde de işler kuzey kesimde olduğu kadar çetin mi?

Merhaba Aegrimona! Güney Kıbrıs’ta metal müziğin ortaya çıkışı hangi yıllarda ve nasıl oldu? Güney Kıbrıs’taki metal müzik öncüleri – ilk gruplar kimler? Bize biraz anlatabilir misin?

Buradaki sürecin 70’lerin sonunda Kimstyle TR ile başladığını ve 80’lerin ortasında da Armageddon ile gerçek anlamda hız kazandığını söyleyebiliriz. Bugün Armageddon, Güney Kıbrıs metal müziğine bırakmış olduğu izden dolayı hala son derece saygı duyulan bir gruptur. Diğer kayda değer gruplarsa çok uzun soluklu olmasalar da 80’lerin sonlarında ortaya çıkan iki grup; Accidentals ve Zenith diyebiliriz. 90’ların başına gelindiğinde ise Godblood (black metal), Regicide (thrash), Aposynthesis (hardcore), Arryan Path (epic metal) ve Diphtheria (power/doom metal) gibi önemli grupların kurulduğunu görüyoruz.


Güney Kıbrıs’taki metal müzik gruplarının karşılaştığı sıkıntılar nelerdir?

Tüm gruplar için geçerli olmasa da çoğunlukla gruplar, üyelerin iki yıllık zorunlu askeri görevini yerine getirmesinden ötürü (hatta kimileri askerlikten sonra eğitim için yurtdışına gidiyor) devamsızlık sorunuyla karşılaşmak zorunda kalıyorlar ve geçmişte de kalmışlardır. Öte yandan, yetenekli olan ve harika işler çıkaran gruplar bile Güney Kıbrıs’taki çoğu müzik şirketinin pop müziğe yönelmesinden dolayı underground piyasada sıkışıp kalıyorlar. Yeterince şanslı olanlar ise Güney Kıbrıs’taki birkaç rock/metal şirketinin kanatları altına alınıp, müziklerini tanıtmak, seslerini duyurmak adına yardım alıyorlar.


Güney Kıbrıs halkının metal müzik dinleyenlere ve icra edenlere bakış açısı nasıl?

Güney Kıbrıslıların büyük bir kısmı, çoğu ülkede olduğu gibi popüler müzikle haşır neşir. Metal, G.Kıbrıslılar arasında sessiz bir çoğunluğa sahip ve bu durum, onların adadaki gruplara ve onların çalışmalarına verdikleri destekle, konserlere katılımlarıyla ve grupların albüm ve diğer ürünlerini satın almalarıyla canlı bir kanıt oluşturmuştur.


Güney Kıbrıs’ta metal müzik icra edilebilecek mekânlar/barlar var mı? Dinleyici kitlesinin katılımı ne durumda?

G.Kıbrıs’ta mekan konusunda bolluk olduğunu açıkça söyleyebiliriz ve izleyicilerin katılımı, konserlerin sık sık olmamasının yarattığı susamışlığın da etkisiyle harika diyebiliriz. Bazı dikkate değer metal barlar; Lefkoşa’daki Rocka Rolla, Limasol’daki Tepee ve Rolling Stone, Ayia Napa’daki Heaven Rock Garden ve son olarak Larnaka’daki Savino.


Peki ya metal müzik dergileri ve siteleri?

Ne yazık ki bir metal müzik dergisi yok ama site olarak rockcyprus.net ve epicmetal.net; aktif forumlar olarak da cy-metal ve in-delirium.com adreslerini verebilirim.


Şu an için genele baktığınızda, Güney Kıbrıs’ta en çok dinlenilen tür hangisi?

Geleneksel heavy ve power metalin black ya da death metal gibi daha uç türler kadar çok dinlendiğini söylemek mümkün.


Güney Kıbrıs’ta şu an için en tanınmış gruplar hangileri? Yaptıkları tarzlar nedir?

Winter’s Verge (power metal), RUST (80’s metal), Blynd (thrash) ve Prodigal Earth (classic melodic heavy/power)


Güney Kıbrıs’taki en büyük metal festivalleri nelerdir? Bize biraz anlatabilir misin?

En uzun süreli organizasyon, RUST grubu tarafından her yaz yapılan (2010’da 5.yılı olacak) ‘Power of the Night’ ve aynı zamanda ‘Together We Stand’ de şu an 3.yılında olan bir organizasyon. Bir başka umut verici festival ise ilk kez Haziran 2009’da Sinful Productions’ın evsahipliğiyle düzenlenen ‘MetaLmorphosiS’.


Şu ana kadar düzenlenen konserlerde dünya çapındaki gruplardan hangileri yer aldı?

Nightingale, Scorpions, Deep Purple, Rage, Glenn Hughes, Sepultura, Omen, Nightfall, Rotting Christ, Septic Flesh, Whitesnake, Tokyo Blade, Paradise Lost, Anathema, Paul Di Anno.

II- İSVEÇ’te Metal Müzik Piyasası:
Akdeniz’in bol iyotlu, sakin ikliminden çıkıp kuzeye doğru yol alıyoruz bu defa... Hırçın doğası ve karlı iklimiyle Norveç ve Finlandiya gibi son zamanlarda çok yakından tanıdığımız ülkelerin arasında yer alan İsveç’e düşüyor bu defa yolumuz... İsveç’in belki de en hırslı gruplarından birisi karşımızda: Decadence! Yaşları henüz çok genç olan grup üyelerinin başarıları yavaş yavaş dilden dile dolaşmaya başladı bile... Hatta geçtiğimiz aylarda Japon bir hayranı tarafından Metallic Kitty’nin figürünün yapıldığı haberini yayınlamıştık. İşte şimdi de grubun vokali olan Metallic Kitty karşımızda... İsveç’in melodik thrash grubu Decadence’den Metallic Kitty sorularımıza sizler için yanıt veriyor;

1- İsveç’te Metal müziğin ortaya çıkışı hangi senelerde nasıl oldu? İsveç’teki Metal müzik öncüleri – ilk gruplar kimler? Bize biraz anlatabilir misin?
Metal müzik İsveç’te belki de birçok ülkede olduğu gibi, 70’lerin sonları, 80’lerin başlarındaki Metal/Rock dalgası sırasında ortaya çıktı. Genel olarak metalden bahsedeceksek, Death Metal, İsveç’te büyük bir yer kaplar. Buradaki ilk metal müzik öncüleri muhtemelen Bathory, Dismember, Merciless, Entombed, Dissection vs.dir.

2- İsveç’teki Metal müzik gruplarının karşılaştığı sıkıntılar nelerdir?
İlk başlarda, ekstrem metal – hemen hemen her ülkede olduğu gibi – şeytanın işi gibi görülüyordu... Uzun saçınız ve saçlarınız permalıysa siz bir satanisttiniz. Belki de bazı insanlar için bu ün sebebiyle bir şeyleri yıkmak çok zordu belki de bilinmeyene duyulan korku sebebiyle bu böyleydi bilemiyorum. Ancak 80’lerin sonlarında ve 90’ların başlarında bu tarz içerisinde –özellikle Norveç Black Metal’inde ün yayılmaya başladı. Şimdi ise bu artık destek vermek için sorulan bir soru haline geldi. Birçok kulüp kapanmak üzere (kend şehrim olan Stockholm’ün şu anki durumundan bahsediyorum) çünkü insanlar daha önce duymadıkları bir grubu seyretmek istemiyorlar artık. Kulüp gösterileri artık daha önceki zamanlardaki gibi destek almıyor ve The Ericsson Globe, Stockholm Olympic Stadium, vs. gibi büyük olaylar gibi destek görmüyor. Sorunun asıl kaynağı Stockholm’de çok grup olmasından kaynaklanıyor (her metalcinin en azından bir grubu var) ve zamanında metal müziğin doğmasını sağlayan eski saf underground barların kalmamasından kaynaklanıyor.

3- İsveç halkının metal dinleyenlere ve icra edenlere bakış açısı nasıl?
İsveç’te ve Stockholm’de çok fazla grup olmasına bağlı olarak, ortaya ciddi bir rekabet ortamı çıkıyor. Gruplar diğer grupları hiç düşünmeden ve destek vermeden kapanmalarını sağlamaya çalışıyor. Daha önceki soruda da bahsettiğim gibi, underground bar aktivitelerinin ortadan kalkması sonucu, sadece metal müzik icra edenler için değil, metal müzik severler açısından da destek düşüşü yaşanmıştır.

4- İsveç’te metal müzik icra edilebilecek mekanlar/barlar var mı? Dinleyici kitlesinin katılımı ne durumda?
Stockholm için konuşmak gerekirse, daha önce de dediğim gibi burada barların birçok sorunları var. Buradaki aktif barlar Pub Anchor (en çok rock bazlı olanı), Kafé 44 (bar değil) ve Harry B James (Şimdiye dek gördüğüm en küçük sahneye sahip yer) ve sahneye sahip birkaç küçük Rock mekanı ancak bu son saydığım mekanlarda müzisyenler kendi backline’larını kendileri getirmek durumundalar. Bunların yanı sıra Fryshuset, Debaser ve Medis gibi daha büyük ancak Metalle alakası olmayan mekanlar var, buralarda da her türlü ve her tarzda müzik aktivitesi gerçekleştirilebiliyor. Kısacası, eğer büyük bir grupsanız, birçok seçeneğiniz mevcut ancak eğer underground bir grupsanız, seçenekleriniz çok kısııtlı...

5- Peki ya metal müzik dergileri ve siteleri?
En büyük dergiler Sweden Rock Magazine ve Close-Up Magazine. Bunların yanı sıra birkaç webzine var (Slavestate, Metal Central, Global Domination, My Last Chapter vs.) ve bunların yanı sıra blog ve fotoğraf siteleri olarak da ExtreMMetal, MetalBlast Photo, RawFoto vs gibi birkaç site var.

6- Şu an için genele baktığınızda, İsveç’te en çok dinlenilen tür hangisi?
Melodic Death Metal –Gothenburg sound.

7- İsveç’te şuan için en tanınmış gruplar hangileri? Yaptıkları tarzlar nedir?
Geniş bir perspektiften bakacak olursanız cevabım şu şekilde olacak: In Flames (Melodic Death Metal –Gothenburg sound.)

8- İsveç’teki en büyük metal festivalleri nelerdir? Bize biraz anlatır mısınız?
İsveç’teki en büyük metal festivali Sweden Rock Festival’dir. Bunun yanı sıra bir iki festival daha var; House of Metal Festival, Nordic Rage Metal Festival, Peace & Love gibi... Bunların yanında şu an için artık aktivitelerini durduran birkaç festival daha var Gates of Metal gibi. Ayrıca bir de Hultsfred var ama artık önceki gibi metal ağırlıklı değil bu festival.

9- Şu ana kadar düzenlenen konserlerde dünya çapındaki gruplardan hangileri yer aldı?
Sanırım neredeyse bütün ünlü gruplar İsveç’te yer aldı!

10- Sizin eklemek istedikleriniz?
Thrash Metal, Death Metal tarafından ele geçirilmiş olan bu bölgede desteğe ihtiyaç duyuyor ve metali ayakta tutabilmek için daha fazla bara ihtiyaç var çünkü şu anda burada herşey kısırdöngü halinde ve hiçbir şey underground metal kadar doğru olamaz!


Metallic Kitty’nin de dediği gibi, underground metal zayıfladıkça, dünya çapında sağlam işler çıkaran grupların doğması da beklenemez. Biz ülkemizin metal piyasası açısından az gelişmiş olduğundan yakınıp dururken, başka ülkelerde piyasanın çok gelişmesinden kaynaklanan bazı sıkıntıların da baş gösterdiğini görmek üzücü… Underground grupların çalacak yer bulamamaları, izleyiciden destek görmemeleri, sadece belli başlı isimleri yüceltip, geri kalanları dinlemeyi vakit kaybı olarak nitelendirmelerinin az gelişmiş ülkeler gibi, çok gelişmiş ülkelerde de mevcut olması durumu tuhaf bir ironi gibi… İsveç ve Stockholm’den aldığımız haberlerle üzgün bir şekilde yolumuza devam ediyoruz… Sırada bambaşka bir ülke, hatta bambaşka bir kıtadan yükselen Thrash çığlıklarına takılıyor kulaklarımız… Avustralya’dan Mortal Sin bizlerle!

III - Avusturalya’da Metal Müzik Piyasası:
İsveç’in karlı puslu soğuk havasından çıkıp bu sefer bambaşka bir kıtaya düşüyor yolumuz… Yemyeşil alanlarıyla ve ülkemizde sadece belli başlı hayvanat bahçelerinde görebileceğimiz kangurularıyla ve hepsinden önemlisi AC/DC ile tanıdığımız Avustralya’nın, metal müzik piyasası hakkında, yine bu ülkenin sağlam gruplarından biri olan Mortal Sin ile beraberiz… Kıbrıs ve İsveç’teki gruplara sorduğumuz soruları onlara da yöneltiyoruz…

1- Avustralya’da Metal müziğin ortaya çıkışı hangi senelerde nasıl oldu? Avustralya’daki Metal müzik öncüleri – ilk gruplar kimler? Bize biraz anlatabilir misin?

Hatırladığım kadarıyla 1974 öncesi AC/DC dinliyordum, eğer onları Heavy Metal ve Avustralyalı olarak adlandırırsak, belki de onlarla başladığını söyleyebiliriz. Thrash sahnesi ise 1985’te doğmaya başladı ve Mortal Sin Avustralya’da o dönem thrash çalan ilk gruplardan biriydi. Diğer gruplar Hobbs Angel of Death, Addictive, Slaughter Lord, Massive Appendage, Death Mission, Taramis, Renegade, Sudafed ve bazılarını şu an hatırlamıyorum.

2- Avustralya’daki Metal müzik gruplarının karşılaştığı sıkıntılar nelerdir?

En büyük engel mesafe! Dünya üzerindeki ülkelerin öbür ucunda olmak, özellikle Avrupa’da çalmak istiyorsanız seyahati çok zorlaştırıyor. Buradan Avrupa’ya uçuş 24 ile 28 saat arasında değişiyor! Aynı zamanda burada yaşayan 20 milyon insan, Avrupa kadar (belki de daha büyük) bir alana çok dengesiz bir biçimde dağılmış. Bu da buradaki metalcilerin sayısının çoğu Avrupa ülkesine kıyasla daha küçük bir kitle olduğu anlamına geliyor.

3- Avustralya halkının metal dinleyenlere ve icra edenlere bakış açısı nasıl?

Onlara gerçekten müteşekkiriz. İlk zamanlarda metalciler burada giyilen elbiseler ve tarzlarıyla komik karşılanırdı fakat günümüzde böyle bir sorun kalmadı, çünkü metal oldukça geniş alanlara yayıldı. Sanırım bu konuda şanslı bir ülkeyiz!

4- Avustralya’da metal müzik icra edilebilecek mekânlar/barlar var mı? Dinleyici kitlesinin katılımı ne durumda?

Evet, Heavy Metal için fazlaca mekân var. Sydney’de Club Blink, The Stag Hotel ve bazı küçük mekânlar var. Sydney’deki herhangi bir konser 100 ile 350 kişi arası izleyici çekebiliyor. Aynı zamanda Testament gibi uluslar arası bir grup 1000–1500 kişinin bir araya gelmesine sebep olabiliyor.

5- Peki ya metal müzik dergileri ve siteleri?

Avustralya’da sadece ‘BLUNT’ adında Heavy Metal/Alternative tarzında yayın yapan bir dergi mevcut. Önceleri, Hot Metal, Loudmouth ve Kerrang Australia gibi dergiler vardı fakat hepsi kapandı. Kendini metal müziğe adamış yerli ve yabancı birçok sanatçıyla ilgili içeriğin olduğu yüzlerce web site var. Bunlardan en önemlileri; Hail Metal, PyroMusic, Brismetal,..

6- Şu an için genele baktığınızda, Avustralya’da en çok dinlenilen tür hangisi? Yoksa diğer gruplar da sizin gibi karma türleri mi tercih ediyorlar?

Şu an en çok dinlenilen tür maalesef ki Hardcore. Parkway Drive şu anda öldürmek istediğim diğer benzer gruplar gibi büyük bir grup. Prom Queen ve The Haunted grupları da harika işler çıkarıyorlar. Ekstrem bir grup olan Psycroptic de denizaşırı yerlerde iyi işler yapan bir başka Avustralyalı grup.

7- Avustralya’da şuan için en tanınmış gruplar hangileri? Yaptıkları tarzlar nedir?

Parkway Drive - Hardcore. Psycroptic - Extreme Death Metal. Destroyer 666 - Death Thrash. Black Majesty - Power Metal. Silverchair - Hard Rock. Mortal Sin (tabii ki) - Thrash. Sadistic Execution - Death Metal/thrash.

8- Avustralya’daki en büyük metal festivalleri nelerdir? Bize biraz anlatır mısınız?

Her yıl alternatif ve metal grupların yer aldığı Sound Waves festivali var. 2010’da, Faith No More headline olacak; beraberinde My Chemical Romance, Him, AFI, Paramore, Janes Addiction, Trivium, Meshuggah, Anvil ve daha birçok grup da onlara eşlik edecek. Bizim nesil için muhtemelen Avustralya’daki en büyük ve en iyi festival budur. Bu yıl, Screamfest adında yeni başlayan bir festival daha var ve Dark Funeral, Cynic, Destruction, Edguy, Ensiferum, Rotting Christ, Sonata Arctica, Spawn of Possession ve birçok Avustralyalı grubun sahne alacağı dikkat çekici bir organizasyon.

9- Şu ana kadar düzenlenen metal festivallerinde dünya çapındaki gruplardan hangileri yer aldı?

Bizler Avustralya’da daima en iyi grupları izleme şansı yakalıyoruz çünkü onlar ülkemizi ve sıcak havasını çok seviyorlar. Metallica, Slayer, Megadeth, Kreator, Anthrax, AC/DC, Tool, Lamb of God, Trivium ve daha birçok büyük grup burada defalarca turnelerde sahne aldılar.

10- Ülkenizdeki metal camiasıyla ilgili eklemek istediğiniz başka herhangi bir şey var mı?

Avustralya’ya konserlere gelmek isterseniz en iyi zaman ilkbahar/yaz dönemleridir diyebilirim. Burada konserler Eylül’de başlar Mart’a kadar devam eder. Soundwaves festival Şubat ayındadır ve Big Day Out festival Ocak ayında düzenleniyor ( Big Day Out sahnesinde daima metal grupları göremezsiniz!) Aman dikkat edin! Çünkü Avustralya yılın bu zamanlarında çok sıcak olabiliyor. Umarım bir gün Mortal Sin Türkiye’de bir konserde yer alabilir!

Avusturalya’nın bol oksijenli havasından uzaklaşırken, “sanatçılarının çektiği tek sıkıntının sadece mesafe olduğu, onca uzaklardan bile seslerini dünyanın her tarafına duyurabildiklerini görebileceğimiz başka ülkeler de var mıdır acaba?” diye düşünmeden edemiyoruz. Rotamızı Güneydoğu Avrupa’ya, Hırvatistan’a çeviriyoruz.

IV- HIRVATİSTAN’da Metal Müzik:

1- Hırvatistan’da hangi yıllarda metal müzik ortaya çıktı ve bu nasıl oldu?
Hırvatistan’daki ilk metal grupları ve ilk öncüler kimlerdi?
Hmm kısaca dünyadakiyle aynı zamanda tahminimce. Ben doğmadan once olduğu kesin. İlk metal grubu hakkında emin değilim çünkü herşey ben daha doğmadan once ve bend aha henüz çok küçük bir çocukken meydana geldi ama size ilk gruplar olarak Divlje Jagode ve Atomsko Skoniste’nin ilk gruplardan olduğunu söyleyebilirim.

2- Hırvatistan’daki grupların karşılaştığı sıkıntılar nelerdir?
Hırvatistan’daki en büyük sorun buradaki piyasanın çok küçük olması. Ülkede sadece 4,5 milyon insan var ve elbette ki çoğunluk Metal Müzik dinlemiyor.

3- Hırvatistan’daki insanların metal müziğe, metal severlere ve icra edenlere bakışı nasıl?
Buradaki insanların çoğu metal müzik dinlemiyor. Ancak metalcilerin de uzaylı olduğunu veya katledilmesi gerektiğini de düşünmüyorlar.

4- Orada bu tarzın icra edilebileceği mekanlar var mı? Peki seyircinin yerel gösterilere katılımı nasıl?
Burada birkaç tane metal müzik mekanı ve barlar var ancak bunlar çok fazla değil maalesef. Dinleyicinin katılımına gelince, hiçbir zaman tahmin edilemez. Bazen bütün biletler satılır bazense sadece çok az insane kalabalığı görürsünüz...

5- Peki metal müzik dergileri ve webzineleri? Bize birkaç isim verebilir misiniz?
Burada birkaç metal dergisi ve webzine var. Aklıma ilk gelen metal dergisi United Forces ve en büyük en sağlam metal webzine ise www.cmar-net.org

6- Bir değerlendirme yapman gerekirse, sence Hırvatistan’da en çok hangi tarz dinleniyor?
Maalesef “turbofolk” adını verdiğimiz bir tür revaçta. Bu tarz Doğu Avrupa halk müziği ile techno müziğin karışımı. Kişisel olarak ben buna katlanamıyorum!

7- Hırvatistan’daki en ünlü gruplar hangileri ve hangi tarz icra ediyorlar?
Hladno pivo - Punk Rock
Prljavo Kazaliste - Pop/Rock
TBF - Hiphop
Let 3 - Folk Rock

8- Peki ülkenizde düzenlenmiş veya düzenlenmekte olan herhangi bir metal festivali var mı? Bize biraz bahseder misin?
Evet. Burada MMS diye bir Metal Müzik Festivali düzenlenir. Ayrıca InMusic Festival’de de bir metal sahnesi mevcuttu. Bazı birkaç küçük festival daha yapılıyor.

9-Peki bugüne kadar ülkenizde hangi dünyaca ünlü gruplar gösteri sergiledi?
Birçoğu... The Rolling Stones, U2, REM, ZZ Top, Deep Purple, Bryan Adams, Pearl Jam, Iron Maiden, Motorhead, Dream Theater, Depeche Mode, The Cult, Scorpions, Queens of The Stone Age, Slipknot, Nightwish, Disturbed ve daha birçoğu...

10- Hırvat Metal piyasası ile ilgili olarak eklemek istediğin herhangi birşey var mı?
Piyasa umarım olabildiğince büyür... Burada birçok muhteşem yeni metal müzik grubu var ancak onlara çıkışları için yardım edebilecek kapasitede hiçbir büyük kayıt firması yok...
_________________
Ben de insanım lan!

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Myspace Profil Facebook Profil
Dawn_Of_ReliC
Kadath


Kayıt: Sep 18, 2004
Mesajlar: 2939
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Sal Ksm 02, 2010 4:56 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Mesaj: #12   

Up!
_________________
Bir sen, bir ben, bir de köpek!
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger Myspace Profil
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    metaltr.net Forum Ana Sayfası -> Metal Genel Tüm saatler GMT +1 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Türkçe Çeviri : Onur Turgay & Erdem Çorapçıoğlu
phpBB template by Spectre :: Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
Forums ©
MetalTR.NET'de yayınlanan tercümeler, biyografiler, köşe yazıları, resimler ve sair materyaller izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin kullanılamaz.
Copyright © 2004-2012 MetalTR.NET
| Yasal Uyarı



Sitemap - forumtags -
Web site engine code is Copyright © 2003 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sayfa Üretimi: 0.50 Saniye
Untitled Document